AladdinEntri awal ini, saya ingin berkongsi satu kisah. Tentu anda pernah menonton cerita Aladdin. Mesti masih ingat waktu Aladdin menemui teko ajaib itu. Apabila Aladdin gosok teko itu dengan lengan bajunya. Poof! Keluarlah satu jin yang besar. Lalu jin itu memberikan Aladdin 3 hajat yang akan ditunaikannya dan berkata, “Your wish is my command.”

Samalah seperti kita yang punya agama dan punya Tuhan untuk disembah. Malah Allah telah membuka peluang besar kepada kita, bukan hanya 3 hajat tetapi seberapa banyak hajat yang kita mahukan. Mintalah pada Allah. Nescaya Allah akan bantu.

Setelah dirujuk tentang kesan psikologi apabila kita meminta sesuatu, ia akan menjana minda kita ini ke arah matlamat yang ingin kita capai. Contohnya, kita minta hendak 5A dalam UPSR. Kalau kita meminta secara bersungguh-sungguh, maka minda kita secara tidak langsung akan diset ke arah 5A. Inilah rahsia kejayaan yang ramai orang tidak sedar. Kadang-kadang kita pernah buat tetapi tidak sedar akan keberkesanannya. Lantas tidak pula kita menggunakan cara ini dalam semua perkara yang kita inginkan. Padahal inilah cara orang-orang berjaya!

P/s: Ingat, ‘Your wish is my command”. Mintalah pada Pencipta alam ini. Mintalah apa sahaja.

Advertisements