Nabi Muhammad tidak pernah berahsia dengan kita. Cuma kerana kita tidak cuba mengkajinya maka ia menjadi satu rahsia. Inilah rahsia terbesar. Rahsia kepimpinan Nabi Muhammad.

Mengapa Micheal H. Hart menyenaraikan Nabi Muhammad pada kedudukan pertama dalam senarai 100 orang paling berpengaruh di dunia, itulah yang perlu dikaji dan diteliti. Micheal H. Hart mengatakan Nabi Muhammad tidak disanjung kerana kedudukannya sebagai seorang Nabi tetapi kerana sikap profesional Nabi Muhammad dan daya kepemimpinannya yang tinggi.

Ini adalah sesuatu yang betul dan benar. Bila kita lihat balik episod kepimpinan Nabi Muhammad, beliau sudah dipandang sejak beliau muda lagi. Sebelum dilantik Allah menjadi Nabi lagi beliau sudah mula diberi kepercayaan oleh penduduk setempat malah pemimpin-pemimpin pada masa itu.

Ini berlaku semasa peristiwa perletakan batu Hajar Aswad yang menyebabkan perbalahan antara pimpinan pada masa itu. Kemudian, para pemimpin berbincang dan akhirnya melantik Nabi Muhammad untuk mengadili siapa yang patut diberi penghormatan untuk meletakkan batu Hajar Aswad tersebut. Cuba anda bayangkan, pada ketika itu umur Nabi Muhammad baru mencecah awal 20-an. Sangat muda.

Dan kadang-kadang saya berasa terlalu kagum dengan kisah-kisah Nabi Muhammad. Bila berbalik kepada diri saya sendiri, tidak pula ada menteri meminta saya mengadili perbalahan antara mereka. Hehe. Kena sedar diri juga lepas ini.

Saya tetap berusaha mengkaji apakah tip-tip penting dalam rahsia kepimpinan Nabi Muhammad ini. Kenapa dunia menyanjungnya? Kenapa dia yang dipilih oleh Allah? Dan bagaimana dia mempengaruhi satu dunia dalam menyebarkan agama Islam.

Bila difikirkan terlalu mustahil untuk membawa satu ajaran yang baru seorang diri. Malah di tengah-tengah kejahilan masyarakat Arab ketika itu memang merupakan satu usaha yang tidak logik untuk beliau menyebarkan agama Islam. Tetapi, yang pasti beliau mampu melakukannya. Malah, agama Islam terus tersebar luas.

Itulah yang perlu kita fikirkan. Langkah demi langkah diatur dan disusun hebat oleh Nabi Muhammad. Inilah yang ingin saya ceritakan dalam entri seterusnya. Dan ingat, Nabi Muhammad memang tidak pernah berahsia dengan umatnya – kita.

Advertisements